تحصیل در ترکیه یکی از بهترین مقاصد مهاجرتی برای دانشجویانی است که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند. طی سال های اخیر افراد زیادی به قصد مهاجرت کشور را ترک کرده اند که درصد بالایی از این مهاجرت ها به دانشجویان اختصاص دارد. در میان تمام مقاصد مهاجرتی جهت ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی کشور ترکیه همیشه در اولویت بوده است. تحصیل در کشور ترکیه آرزوی بسیاری از افراد جویای علم در سراسر جهان بوده و هست. این کشور به دلیل داشتن کیفیت آموزشی بالا، پایین بودن هزینه اموزش و ویژگی های خاص آموزشی یکی از مقاصد جذاب مهاجرت تحصیلی می باشد.
مزایای تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه مزایای بسیاری برای افراد به دنبال دارد که مهمترین آن ها شامل موارد ذیل می باشند:
۱- برخورداری دستگاه آموزش این کشور از استانداردهای بالای جهانی
دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ترکیه از اعتباری جهانی برخوردار هستند. بنابراین با مهاجرت تحصیلی به ترکیه می توان از آموزش های استاندارد و سطح بالای دانشگاه های آن استفاده نمود. سیستم آموزشی این کشور سیستمی منظم و یکپارچه است که کیفیت آموزش در آن در بالاترین سطح جهانی می باشد.
2- معتبر بودن دانشگاه ها و مدارک دانشگاهی این کشور
دومین مزیت مهم مهاجرت تحصیلی به ترکیه معتبر بودن مدارک تحصیلی است که در این دانشگاه ها اخذ می شوند. در واقع دانشگاه های ترکیه جزء مهم ترین و سطح بالا ترین دانشگاه های جهان به شمار می آیند. بنابراین مدارکی که در پایان تحصیل به دانشجویان ارائه می شوند جزء با ارزش ترین مدارک در کل جهان هستند. همچنین مدارک اخذ شده در دانشگاه های ترکیه در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی قابل قبول می باشند.
۳- اختصاص امکانات مدرن و پیشرفته برای دانشجویان
تمامی دانشگاه های ترکیه اعم از خصوصی یا دولتی دارای امکانات مدرن و پیشرفته هستند. این امکانات در سطح وسیع و قابل توجهی در اختیار دانشجویان قرار داده می شوند. کتابخانه، ازمایشگاه، سالن اجتماعات، سالن های ورزشی از جمله این امکانات به شمار می آیند.
۴- ایجاد محیطی امن و ارزان برای دانشجویان
ترکیه کشوری پیشرفته و مدرن است و مردم این کشور به همان اندازه که در رفاه زندگی می کنند در امنیت نیز به سر می برند. این کشور در مقایسه با کشورهای همجوار و همسایه اش از امنیت بالایی برخوردار است. بنابراین دانشجویان با مهاجرت به ترکیه می توانند در فضای امن و با آرامش به تحصیل بپردازند.
۵- نزدیکی به ایران و وجود تشابهات قومی و فرهنگی میان دو کشور
دو کشور ایران و ترکیه به دلیل همجوار بودن و داشتن مرز مشترک از دیرباز مراودات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بسیاری با هم داشته اند. بنابراین آداب و رسوم و فرهنگ دو کشور برای شهروندان کشور مقابل نشناخته نیست. به همین دلیل دانشجویان ایرانی مقیم ترکیه کمتر احساس غربت می کنند. همچنین به دلیل نزدیکی دو کشور به همدیگر دانشجویان می توانند به صورت مداوم به ایران و به دیدار خانواده هایشان بازگردند.
۶- وجود امکانات رفاهی با کیفیت و مقرون به صرفه
شرایط تحصیل در ترکیه برای دانشجویان سایر کشورها بخصوص ایرانیان کاملا مهیا می باشد. مهم ترین موضوعات برای یک دانشجوی خارجی داشتن محلی برای اقامت، تغذیه و حمل و نقل است. در واقع این موارد جزء مهم ترین و حیاتی ترین نیازهای دانشجویان به شمار می آیند که خوشبختانه در ترکیه به شکل فوق العاده ای مهیا شده اند.
از دیگر مزایای تحصیل در کشور ترکیه ارائه خدمات مشاوره ای به دانشجویان خارجی جهت وقف دادن خود با شرایط زندگی دانشجویی در خارج است. همچنین اغلب دانشگاه های این کشور اقدام به دادن غذا به دانشجویان می کنند که این امر خود سبب پایین آمدن هزینه زندگی دانشجویان می شود. لازم به ذکر است که دانشجویان هر روز می توانند سه وعده از بهترین و با کیفیت ترین غذاهای دانشگاه استفاده کنند.
شرایط تحصیل در کشور ترکیه برای دانشجویان خارجی به دلیل داشتن امکانات حمل و نقل مدرن و ارزان در سطح بالایی فراهم شده است. زیرا دانشجویان جهت رفت و آمد مجبور به پرداخت هزینه بالا و استفاده از وسایل بی کیفیت و نا امن نیستند. در خصوص اقامت و محل استقرار دانشجویان باید گفت که اکثر دانشگاه ها دارای چندین خوابگاه دانشجویی مدرن و مجهز می باشند. این خوابگاه ها اغلب در نزدیکی دانشگاه واقع شده اند و دانشجویان مجبور به صرف وقت بسیار برای رفت و آمد نخواهند بود.
دانشگاه های مطرح ترکیه
تحصیل در ترکیه به دلیل وجود دانشگاه های معتبر در این کشور یکی از بزرگ ترین رویاهای دانشجویان ایرانی و سایر دانشجویان خارجی است. حدودا ۱۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارند که جزء ۵۰ دانشگاه برتر جهان می باشند. از جمله مهم ترین و مطرح ترین دانشگاه های ترکیه شامل موارد ذیل می باشند:
۱: دانشگاه فنی خاورمیانه: این دانشگاه در شهر آنکارا واقع شده است و در حال حاضر در رتبه هشتم برترین دانشگاه های اروپا و آسیا قرار دارد.
۲: دانشگاه بغازیچی: این دانشگاه اولین دانشگاه آمریکایی است که در خارج از مرزهای آمریکا تاسیس شده است. این مرکز آموزشی در شهر استانبول واقع شده و در رتبه دهم دانشگاه های برتر قرار گرفته است.
۳: دانشگاه کوچ: این دانشگاه در شهر استانبول واقع شده است و نام آن برگرفته از نام موسس آن وهبی کوچ است. در حال حاضر رتبه منطقه ای این دانشگاه دوازده می باشد. این امر سبب قرارگیری آن در لیست مطرح ترین دانشگاه های ترکیه شده است.
۴: دانشگاه بیلکنت یا شهر علم و یادگیری: این دانشگاه نیز در لیست رتبه بندی منطقه ای در رتبه چهاردهم قرار دارد. این دانشگاه اولین دانشگاه غیر انتفاعی و خصوصی ترکیه است که در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد. این مرکز آموزشی دارای بزرگترین کتابخانه در کل ترکیه می باشد.
۵: دانشگاه سابانچی: این دانشگاه پنجمین دانشگاه مطرح ترکیه و هجدهمین دانشگاه برجسته در لیست رتبه بندی دانشگاه های منطقه می باشد. سابانچی جدید ترین دانشگاه ترکیه است که در سال ۱۹۹۹ تاسیس شد.
نکته: مطرح ترین و برجسته ترین دانشگاه های ترکیه در دو شهر استانبول و ترکیه واقع شده اند. افرادی که قصد مهاجرت و تحصیل در کشور ترکیه را دارند می توانند با اخذ پذیرش از دانشگاه های یکی از این دو شهر مهم به تحصیل بپردازند.
شرایط تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه و اخذ پذیرش از دانشگاههای این کشور کار چندان سخت و پیچیده ای نیست. افراد متقاضی با تحقیق در مورد شرایط تحصیل در این کشور به راحتی می توانند ساده ترین راه را برای رسیدن به این منظور در پیش بگیرند. دانشجویان خارجی که به قصد ادامه تحصیل وارد کشور ترکیه می شوند باید دارای حداقل مدرک دیپلم دبیرستان باشند. در صورتی که افراد دارای مدرک دیپلم نباشند باید ابتدا آن را از کشور خود اخذ نمایند. جهت تحصیل در کشور ترکیه و مراحل پذیرش دانشگاه های آن با توجه به سطح انتخابی افراد متفاوت است. با این حال برخی شرایط کلی برای این منظور وجود دارند که عبارتند از:
۱:پر کردن فرم تقاضا نامه اخذ پذیرش و تقدیم آن به دانشگاه مربوطه.
۲: تکمیل نمودن فرم پذیرش به صورت کامل و بدون هیچ ابهامی.
۳: ارائه ریزنمرات دانشگاه به همراه مدرک فارغ التحصیلی اخذ شده در کشور محل اقامت خود.
۴: داشتن مدرک مهارت زبان انگلیسی و ارائه آن، لازم به ذکر است ارائه این مدرک تنها زمانی لازم است که فرد تمایل به آموزش به زبان انگلیسی داشته باشد.
۵: ارائه رزومه تحصیلی.
۶: ارائه مدارکی دال بر توانایی مالی جهت پرداخت هزینه های تحصیل.
۷: ارائه مدرک یا رسید پرداخت هزینه درخواست و تقاضانامه، هزینه مورد نیاز برای تقاضانامه تقریبا ۳۵ تا ۱۰۰ دلار آمریکا می باشد.
نکته: جهت انجام تمامی مراحل اخذ پذیرش و مهاجرت تحصیلی به ترکیه لازم است تمامی مدارک پیش از زمان تعیین شده ارائه شوند.